Εισαγωγή στην Yoga Nidra (Γιογκικός Ύπνος με Επίγνωση) Μέρος Α΄

 Άρχισα να ασκώ την Yoga Nidra πριν 35 έτη, παίρνοντας πληροφορίες για αυτή από το πρώτο τεύχος του  Ελληνικού περιοδικού «Γιόγκα», το 1982. Σε αυτό το περιοδικό υπάρχει ένα άρθρο από τον Brahamachari Amaldas για τη Yoga Nidra. Μετά από χρόνια η Swami Nirvikalpa της Satyananda Yoga, μου δίδαξε το σωστό τρόπο εκτέλεσής της. Εκπαιδεύτηκα στη Yoga Nidra κατά την διάρκεια των σπουδών μου, Yogic Studies Training, Kriya Yoga, Tattwa Shuddhi, στο Satyananda Ashram, αλλά και αργότερα στην Ινδία εμβάθυνα σε αυτή μέσα από διάφορους δασκάλους και παραδόσεις.   



Η Yoga Nidra, σαν έννοια είναι απόλυτα γνωστή στην Ινδική παράδοση καθώς είναι ο ύπνος του Vishnu. Σαν πρακτική, υπάρχει από χιλιάδες χρόνια, καθώς τα κύρια μέρη της, είναι μέρη που χρησιμοποιούνται σε αρκετές γιογκικές τελετές, σε συνδυασμό με μέρη Ονειρικών Πρακτικών που συναντάμε στην περιοχή της Ανατολής. Σήμερα έχει αναγνωριστεί σαν η ισχυρότερη τεχνική χαλάρωσης που είναι γνωστή στον άνθρωπο, με σημαντικές εφαρμογές. Η δύναμη αυτής της τεχνικής είναι τέτοια που χρησιμοποιείται τακτικά για να θεραπευθεί ο πόνος, μια βαθύτερη νεύρωση ή να υπερνικηθεί ακόμη και η ανικανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο συμβατικό ύπνο, χάνουμε τον έλεγχο των αισθήσεών μας. Αλλά εάν επιδιώκουμε τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε  το νου με τον επιθυμητό τρόπο και να έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας κάθε στιγμή. Η Yoga Nidra  ακόμη προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε αυτούς που έχουν αϋπνίες, επειδή διεγείρει την κατάσταση του ύπνου. Μια ώρα Yoga Nidra είναι ισοδύναμη με πάνω από 4 ώρες ύπνου.

Το όνομα Yoga Nidra προέρχεται από δύο σανσκριτικές λέξεις, "Yoga" που σημαίνει "Ένωση, Συνειδητότητα" και "Nidra" που σημαίνει "Ύπνος". Έτσι, μπορεί να περιγραφεί ως "Ύπνος με Συνειδητότητα", "Γιογκικός Ύπνος" ή "Ύπνος των Γιόγκις". Σε διάφορα κείμενα όπως το Devi Mahatmya   και το Bhagavata Purana, ο Vishnu ξαπλώνει πάνω στο Naga Shesha, στον θρόνο του, κατά τη διάρκεια της Yoga Nidra. Στην Ινδική παράδοση ο φαινομενικός κόσμος είναι το όνειρο του Vishnu. 

Η Yoga Nidra έχει ασκηθεί ως sadhana (γιογκική πρακτική) για χιλιετίες από τους ασκητές, sadhus, και σοφούς, rishis.  Στο πρώτο της επίπεδο η Yoga Nidra έχει σκοπό να προετοιμάσει και να καθαρίσει έναν sadhaka (αναζητητή), πνευματικά, συναισθηματικά, διανοητικά και φυσικά, πριν να αρχίσει την ενασχόλησή του με τα ανώτερα επίπεδα και τις πτυχές της συνείδησης και της επίγνωσης, μέσω του διαλογισμού, και άλλων Yoga Nidra πρακτικών, που  ασχολούνται με τον ύπνο και το ονείρεμα. 

Η Tantric Yoga Nidra είναι ένα Δεύτερο Επίπεδο και είναι η κατάσταση της συνείδησης στην οποία ο γιόγκι είναι σε άμεση κοινωνία με την Ενέργεια, μέσα του και γύρω του. Στο Vaishnava Sampradayas αυτή η Ενέργεια είναι ο Vishnu, ο Θεός του Ύπνου. Αυτή η Ενέργεια είναι πέρα από το χώρο και το χρόνο, επιτρέποντας στο γιόγκι να έχει πρόσβαση, με την χάρη Του, στο παρελθόν, παρόν, μέλλον και πέρα από αυτά. Μέσω αυτής, σαν sadhana, ο αναζητητής μπορεί να εργαστεί με το karma και τα  samskaras του, καθαρίζοντας έτσι την συνείδησή του. Σε μερικές παραδόσεις, η Yoga Nidra υιοθετείται για να καθαρίσει ο ασυνείδητος νους, μέσω της χρήσης ορισμένων υποσχέσεων και επιβεβαιώσεων, samaya, γνωστά ως shankalpas.

(Συνεχίζεται)

Comments