Πρατυαχάρα και τα είδη της
Η απόσυρση των αισθήσεων (jnanendriyas ή buddhiindriyas) και των ενεργειών των οργάνων της δράσης (karmendriyas) ονομάζεται Pratyahara.
Στο στάδιο της Πρατυαχάρα, η συνείδηση του ατόμου εσωτερικεύεται τόσο, ώστε οι jnanendriyas, οι πληροφορίες από τις αισθήσεις του αγγίγματος, της ακοής (shrotra), της όρασης (chakshu), της γεύσης (rasa) και της οσμής (ghrana) δεν φτάνουν στα αντίστοιχα κέντρα τους στον εγκέφαλο. Επίσης, οι karmandriyas, οι δυνάμεις που είναι εγγενείς στα φυσικά όργανα εσωτερικοποιούνται. Αυτές οι δυνάμεις των οργάνων αντιστοιχούν στις φωνητικές χορδές (vak), τα χέρια (pani), τα πόδια (pada), τα απεκκριτικά όργανα (payu) και τα αναπαραγωγικά όργανα (upastha).
Πρατυαχάρα συνεπώς είναι η απόσυρση των αισθήσεων ή των αισθητήριων εισροών στη φυσική μας ύπαρξη, που προέρχονται από τις πέντε αισθήσεις, δηλαδή τα όργανα που δημιουργούν μια αισθητηριακή υπερφόρτωση και επομένως εμποδίζουν τη συγκέντρωση του νου, dharana, που είναι το επόμενο στάδιο της Ashtanga Yoga.
Ο έλεγχος των αισθήσεών μας απαιτεί κυριαρχία στη ροή της πράνα, καθώς αυτή δίνει ζωή στις αισθήσεις. Για να σταματήσουμε τη διασπορά της πολύτιμης ζωτικής ενέργειας του σώματος, πράνα, πρέπει να επιδιώξουμε τον έλεγχο της ροής της και να την εναρμονίσουμε. Αυτό γίνεται μέσω διαφόρων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εστίασης σε ένα μόνο σημείο του σώματος.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η Πρατυαχάρα είναι ο έλεγχος των ενεργειών των οργάνων δράσης και επίσης ο έλεγχος των αισθήσεων. Αυτό οδηγεί στους δύο τύπους της Πρατυαχάρα. Πρώτον, ο έλεγχος της δράσης (Karma Pratyahara), που συνεπάγεται όχι μόνο τον έλεγχο των κινητικών οργάνων, αλλά και τη σωστή δράση ή εργασία, την Κάρμα Γιόγκα, το να αφιερώνουμε κάθε ενέργειά μας στο Θείο και να την εκτελούμε ως πράξη υπηρεσίας. Και ο δεύτερος τύπος είναι η απόσυρση του νου (Mano Pratyahara), η οποία ασκείται συνειδητά, αποσύροντας την προσοχή από οτιδήποτε είναι διασπαστικό και απομακρύνει την προσοχή από τον νου, όπως όταν αποσύρουμε την προσοχή από τις αισθήσεις και την κατευθύνουμε προς τα μέσα.
Πρακτικές της Pratyahara στη Γιόγκα Νίντρα
Στη Yoga Nidra χρησιμοποιούμε διαφορετικά είδη πρακτικών Pratyahara. Μερικές από αυτές είναι:
- Pranayama Pratyahara – Συνειδητή αναπνοή και ακόμη όταν κάνουμε διαφορετικές πρακτικές Pranayama χωρίς τη χρήση των δακτύλων είναι μια από τις αγαπημένες πρακτικές στη Yoga Nidra. Εφαρμόζοντας αυτό το είδος της Πρατυαχάρα απομακρυνόμαστε αυτόματα από το εξωτερικό και φέρνουμε την εστίασή μας προς τα μέσα, προς την αναπνοή μας, καθώς η σύνδεση με τις εξωτερικές αισθήσεις και τα ερεθίσματα διαχωρίζονται βαθμιαία.
- Ajna Dharana Pratyahara - Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Pratyahara είναι να επικεντρωθούμε στο σημείο μεταξύ των φρυδιών. Αυτό μπορεί να μας φέρει αμέσως σε ένα πολύ βαθύ πνευματικό επίπεδο.
- Συγκέντρωση σε μια Αίσθηση Pratyahara. Επίσης, άλλη συνηθισμένη πρακτική είναι να επικεντρωθούμε σε μια αίσθηση, όπως η ακοή, η μυρωδιά, το άγγιγμα κλπ. Ο νους έχει μια φυσική τάση να περιφέρεται μεταξύ των αισθητηριακών εισροών. Σε αυτήν την κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν πλέον άλλες σημαντικές αισθητικές εισροές, όταν ο νους κουράζεται να ακούει, να μυρίζει, να αγγίζει κλπ., και αναγκάζεται να γυρίσει προς τα μέσα.
- Antara Akasha Pratyahara - Εργασία με συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο σώμα, για συγκεκριμένα αποτελέσματα.
- Ζωτικά σημεία Pratyahara – Τραβάμε την prana από συγκεκριμένα σημεία και μπορούμε να δημιουργήσουμε έτσι ένα προκαταρκτικό στάδιο εσωτερικοποίησης.
- Nadis Pratyahara - Η εργασία με τους μεσημβρινούς μας είναι μια πολύ βαθιά πρακτική της Pratyahara.
- Nadi Vigyam Pratyahara - Η δουλειά με τις παλμούς στα nadis είναι επίσης μια πρακτική προχωρημένη σε επίπεδο Pratyahara.
Η Yoga Nidra είναι μια πολύ βαθιά πρακτική και όχι μια απλή τεχνική χαλάρωσης. Έχει τόσα πολλά πράγματα για να εργαστούμε μεθοδικά και είναι μια λεωφόρος προς την Επίγνωση και το Samadhi!
Comments
Post a Comment