Η Ιστορία της Yoga Nidra

 Ορισμένοι   δάσκαλοι και παραδόσεις έδωσαν έμφαση στη sadhana της Yoga Nidra περισσότερη από άλλες, και έχουν περισσότερη εμπειρία στην εκπαίδευση των yogis στην πρακτική της. Ο Paramyogeshwar Sri Devpuriji ήταν πρώτος σύγχρονος υπερασπιστής της, και τη μετέδωσε στον Sri Deep Narayan Mahaprabhuji ο οποίος άρχισε να την διδάσκει στους μαθητές του από το 1880. Στα ταξίδια του στα Ιμαλάια, ο Sri Devpuriji συνάντησε, μεταξύ των άλλων, τον Swami Sivananda από το Rishikesh, που ήταν αρκετά γνωστός στην Ευρώπη και έτσι μεταβίβασε την τεχνική Yoga Nidra σε διάφορους γιόγκις και Swamis, όπως στον Swami Satyananda Saraswati. Ο Swami Rama ήταν ένας άλλος υπερασπιστής αυτής της sadhana.



Ο Swami Satyananda άρχισε να κάνει γνωστή αυτή την πρακτική περίπου 40 έτη πριν. Την συνέδεσε με την αρχαία tantric πρακτική αποκαλούμενη nyasa, με την οποία τα σανσκριτικά mantras τοποθετούνται διανοητικά μέσα στα συγκεκριμένα μέρη μέσα στο σώμα, ενώ διαλογιζόμαστε σε κάθε μέρος του.

Με τον Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda και τις εκτενείς παγκόσμιες περιοδείες και διδασκαλίες του Swami Satyananda, η Yoga Nidra διαδόθηκε βαθμιαία σε όλη την Ινδία, Ευρώπη, Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και διδάσκεται στο σύστημα της Satyananda Yoga και Γιόγκα στην Καθημερινή Ζωή. Οι διδασκαλίες του Swami Rama για την Yoga Nidra συνεχίζουν να διδάσκονται μέσω του ιδρύματος του Himalaya Institute και από αρκετούς ανεξάρτητους μαθητές του.

Η μορφή της πρακτικής της Yoga Nidra που διδάσκεται από τον Swami Satyananda περιλαμβάνει οκτώ σαφώς καθορισμένα στάδια: Εσωτερίκευση, Sankalpa, Περιφορά της Συνείδησης, Συνειδητοποίηση της Αναπνοής, Εκδήλωση των Αντιθέτων, Δημιουργικός Οραματισμός, Sankalpa, Εξωτερίκευση. Σύμφωνα με μερικές παραδόσεις, η Yoga Nidra εκτελείται καλύτερα όταν είναι καθοδηγημένη, από έναν πεπειραμένο δάσκαλο της γιόγκα, ο οποίος δίνει προφορικά τις οδηγίες.

Στις “Yoga Sutras” του Patanjali υπάρχει μια κατάσταση στη γιογκική πορεία, η οποία λέγεται Pratyahara. Pratyahara, σημαίνει η κατάσταση εκείνη όπου ο  νους και η συνειδητότητα είναι αποσυνδεμένα από τα αισθητήρια όργανα.  Η Yoga Nidra είναι μια τεχνική για την επίτευξη της Pratyahara, διαμέσου της  οποίας οδηγούμαστε στα υψηλότερα επίπεδα της Dharana (συγκέντρωση), Dhyana (διαλογισμός) και τέλος στο Samadhi (Φώτιση).  



References:

- Understanding Deep Relaxation through Yoga nidra: Arun Goel 
- “Yoga Nidra” by Swami Satyananda Saraswati 

Comments