Turiya - Η τέταρτη κατάσταση

 H Yoga Nidra είναι μια κατάσταση συνείδησης ξεχωριστή από τις άλλες τρεις καταστάσεις συνείδησης: Jagrat (εγρήγορση), Swapna (ύπνος με όνειρα), Sushupti (ύπνος χωρίς όνειρα) και ονομάζεται Turiya (η τέταρτη κατάσταση). Η τέταρτη κατάσταση, Turiya, είναι ο σκοπός της Γιόγκα Νίντρα και είναι η κατάσταση της Καθαρής Επίγνωσης. Ακολουθώντας την παραδοσιακή ταξινόμηση, μπορεί να αναρωτηθούμε γιατί είναι μετά από τον ύπνο χωρίς όνειρα.


                          

Αυτή η κατάταξη είναι ακριβώς ίδια με την διαδικασία του κύκλου του ύπνου και εγρήγορσης, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα! Εγρήγορση – Ύπνος με όνειρα – Ύπνος χωρίς όνειρα – Εγρήγορση – Ύπνος με όνειρα – Ύπνος χωρίς όνειρα – Εγρήγορση … Όμως εκτός από τη πρώτη στην αρχή και την τελευταία στο τέλος, οι άλλες Εγρηγόρσεις δεν είναι απόλυτες (δεν λειτουργούμε με κύματα Β), γιατί παραμένουμε στη κατάσταση του νου χωρίς διακυμάνσεις, vrttis. 

Όταν στη Γιόγκα αναφέρουμε την κατάπαυση των διακυμάνσεων, δεν εννοούμε το σταμάτημα του νου, ούτε τον έλεγχό του. Αυτή η ερμηνεία δεν είναι σύμφωνη με τα γιογκικά κείμενα. Ο Βούδας έλεγε: «Με τον νου πάμε στο Σαμάντι». Σαμάντι, είναι  Γιόγκα και είναι ηκατάπαυση των διακυμάνσεων του γραμμικού νου.  

Στα βιβλία της Γιόγκα Νίντρα διαβάζουμε την οδηγία: «δεν θα κοιμηθώ, θα παραμείνω ξύπνιος». Μια πιο ορθή οδηγία θα ήταν: «Θα παραμείνω παρατηρητής των καταστάσεων που θα μου επιφέρει η Γιόγκα Νίντρα, ακόμη και όταν κοιμηθεί το φυσικό μου σώμα». Γιατί μέσα στην διαδικασία της είναι φυσικά και ο συνειδητός ύπνος.

                           

Με το σταμάτημα των διακυμάνσεων του νου, επισυμβαίνει η άμεση επαφή της αντανάκλασης του Πουρούσα με τα αντικείμενα των αισθήσεων,  που ονομάζεται Turiya και γίνεται ασυνείδητα καθημερινά μέσα μας. Σύμφωνα με μια πιο Γιογκική επιστημονική ανάλυση θα έχουμε: Εγρήγορση – Τουρίγια - Ύπνος με Όνειρα – Ύπνος χωρίς Όνειρα – Τουρίγια – Εγρήγορση - Ύπνος με Όνειρα – Ύπνος χωρίς Όνειρα – Τουρίγια – Εγρήγορση.  Σε αυτή τη πρώτη Τουρίγια ή και στις επόμενες στοχεύει η Γιόγκα Νίντρα! 

Comments