Tantric Yoga Nidra -

Η Ταντρική Γιογκική Βαθιά Χαλάρωση

Το όνομα Yoga Nidra προέρχεται από δύο σανσκριτικές λέξεις, "Yoga" που σημαίνει "Ένωση, Συνειδητότητα" και "Nidra" που σημαίνει "Ύπνος". Έτσι, μπορεί να περιγραφεί σαν "Συνειδητός Ύπνος, Γιογκικός Ύπνος ή Ύπνος των Γιόγκις". Σε διάφορα κείμενα όπως το Devi Mahatmya   και το Bhagavata Purana, ο Vishnu ξαπλώνει πάνω στον θρόνο του που είναι ο Naga Shesha, ο Ανάντα, η Ευδαιμονία, κατά τη διάρκεια της Yoga Nidra. Στην Ινδική παράδοση ο φαινομενικός κόσμος είναι το όνειρο του Vishnu.


Tantra, σημαίνει κυριολεκτικά «αργαλειός, στημόνι, ύφανση». Tantra, είναι μια σύνθετη λέξη που παράγεται από τις λέξεις tanoti και trayati. Tanoti, σημαίνει «εκτείνω, διευρύνω, τεντώνω» και Trayati σημαίνει «ελευθερώνω, απελευθερώνω». 
Η λέξη εμφανίζεται στους ύμνους της Rigveda όπως στο 10.71, με την έννοια, «στημόνι, ύφανση». Βρίσκεται σε πολλά άλλα κείμενα της Βεδικής Εποχής, όπως στο τμήμα 10.7.42 της Atharvaveda και σε πολλά Brahmanas. Σε αυτά και τα μετα-Βεδικά κείμενα, η συμφραζόμενη έννοια της Τάντρα είναι αυτή που είναι «κύριο ή ουσιαστικό μέρος, κύριο σημείο, πρότυπο, πλαίσιο, χαρακτηριστικό». Στα Smritis, στα έπη του Ινδουισμού και του Ζαϊνισμού, ο όρος σημαίνει «δόγμα, κανόνας, θεωρία, μέθοδος, τεχνική, κεφάλαιο». Ακόμη η λέξη εμφανίζεται και ως ξεχωριστή λέξη και σαν κοινή κατάληξη, όπως atma-tantra που σημαίνει «το δόγμα ή η θεωρία του Άτμαν (ψυχή, εαυτός)».

Η Yoga Nidra, προέρχεται από τον Ταντρισμό και έχει αναγνωριστεί σαν η ισχυρότερη τεχνική χαλάρωσης και εσωτερικής εμβάθυνσης που είναι γνωστή στον άνθρωπο. Σε αυτό το επίπεδο σχετίζεται με την ενεργειακή ανατομία των Τσάκρας (ενεργειακά κέντρα), των Νάντις (κανάλια ενέργειας) και των Μάρμας (σημεία ενέργειας) και με την ανάπτυξη της διαίσθησης. 

Στη Γιόγκα μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείται εκτός από τεχνική χαλάρωσης και για την θεραπεία διάφορων ασθενειών. Η πρακτική της Γιόγκα Νίντρα ακόμη, έχει χρησιμοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα για να θεραπευθεί ο πόνος, μια βαθύτερη νεύρωση ή να υπερνικηθεί η ανικανότητα. Η Yoga Nidra  ακόμη προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε αυτούς που έχουν αϋπνίες, επειδή διεγείρει την κατάσταση του ύπνου. Μια ώρα Yoga Nidra είναι ισοδύναμη με πάνω από 4 ώρες ύπνου. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της Yoga Nidra, κάποιος φαίνεται να κοιμάται, αλλά η συνείδησή του λειτουργεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Σε αυτή την κατάσταση του βαθιού επιπέδου, του συνειδητού ύπνου, η επαφή και η εξοικείωση με τις υποσυνείδητες, ασυνείδητες και υπερσυνείδητες διαστάσεις εμφανίζεται αυθόρμητα.  

Από τα τέσσερα επίπεδα συνείδησης, εγρήγορση, όνειρο, ύπνος και turiya (τέταρτη κατάσταση), όπως αναφέρονται στις Upanishads, ιδιαίτερα στη Mandukya Upanishad, η Yoga Nidra, αναφέρεται συγκεκριμένα σαν η συνειδητή επίγνωση της κατάστασης του βαθιού ύπνου, καλούμενη "prajna".  Αυτό είναι το τρίτο και η πύλη για το τέταρτο εκ των τεσσάρων επιπέδων συνείδησης, του Omkara μάντρα. Στο AUM, το Μ είναι η τρίτη κατάσταση και στη συνέχεια ο Anahata ήχος, η δόνηση που το ακολουθεί, είναι η τέταρτη. Η κατάσταση της Yoga Nidra, του συνειδητού βαθιού ύπνου, είναι  λεπτότερη από την έκφραση και τη διανοητική διαδικασία της κατάστασης της εγρήγορσης και του επιπέδου των μη-φωτεινών ονείρων. Σαν κατάσταση του συνειδητού βαθιού ύπνου, η Yoga Nidra είναι μια καθολική αρχή και δεν είναι αποκλειστικότητα καμιάς συγκεκριμένης παράδοσης.

Η Yoga Nidra έχει ασκηθεί ως Sadhana (γιογκική πρακτική) για χιλιετίες από τους ασκητές, sadhus, και σοφούς, rishis.  Στο Πρώτο της Επίπεδο η Yoga Nidra έχει σκοπό να προετοιμάσει και να καθαρίσει έναν Sadhaka (αναζητητή), πνευματικά, συναισθηματικά, διανοητικά και φυσικά, πριν να αρχίσει την ενασχόλησή του με τα ανώτερα επίπεδα και τις πτυχές της συνείδησης και της επίγνωσης, μέσω του διαλογισμού και άλλων Yoga Nidra πρακτικών, που  ασχολούνται με τον ύπνο και το ονείρεμα. 

Η Tantric Yoga Nidra είναι ένα Δεύτερο Επίπεδο και είναι η κατάσταση της συνείδησης στην οποία ο γιόγκι είναι σε άμεση κοινωνία με τη Θεϊκή Ενέργεια, μέσα του και γύρω του, εισχωρώντας σε ολόκληρο το φαινομενικό κόσμο και πέρα από αυτόν. Στο Vaishnava Sampradayas, αυτή η Ενέργεια είναι ο Vishnu, ο Θεός του Ύπνου. Αυτή η Ενέργεια είναι πέρα από το χώρο και το χρόνο, επιτρέποντας στο γιόγκι να έχει πρόσβαση, με την χάρη Του, στο παρελθόν, παρόν, μέλλον και πέρα από αυτά. Μέσω της Tantric Yoga Nidra, σαν Sadhana, ο αναζητητής μπορεί να εργαστεί με το Karma και τα  Samskaras του, καθαρίζοντας έτσι την συνείδησή του. Σε μερικές παραδόσεις, η Yoga Nidra υιοθετείται για να καθαρίσει ο ασυνείδητος νους, μέσω της χρήσης ορισμένων υποσχέσεων και επιβεβαιώσεων, samaya, γνωστά ως shankalpas.

Σε ένα Τρίτο Επίπεδο οι πεπειραμένοι ασκούμενοι, tantrikas,  υιοθετούν τη Yoga Nidra για τα αστρικά ταξίδια, προβολές σκεπτομορφών και στην προηγμένη και καθαρή μορφή της, μπορεί να οδηγήσει στο samadhi και το satchitananda. Ένας tantrika που κάνει αυτή την πρακτική, Sadhana, μπορεί επίσης να έχει επίγνωση των  προηγούμενων ή μελλοντικών ζωών του (που αναφέρεται σαν bhumi).

Τέλος σε ακόμη προχωρημένο στάδιο, η Yoga Nidra γίνεται η Γιόγκα του Ονείρου και η Γιόγκα του Καθαρού Φωτός, η οποία είναι μια θαυμάσια μορφή Sadhana. 

H πρακτική της Tantric Yoga Nidra, μπορεί εκτελεστεί σε εξοικειωμένους ασκητές σαν μια αυτόνομη συνεδρία ή στο τέλος μιας τάξης Γιόγκα. Ακόμη μπορεί να προστεθεί μετά από ψυχολογική υποστήριξη, άσκηση, μασάζ, Reiki, Κρυσταλλοθεραπεία, Αρωματοθεραπεία και άλλα, με τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.  

Comments