Η Γιόγκα Νίντρα στο Θιβετάνικο Βουδισμό

 H Τουρίγια, η Τέταρτη Κατάσταση, είναι αυτή που στον Θιβετάνικο Βουδισμό ονομάζεται Μπάρντο. Η κατάσταση που οι διακυμάνσεις του νου σταματούν και λάμπει το φως της Αντανάκλασης του Παρατηρητή. Αυτή η κατάσταση είναι η Αποκορύφωση της Γιόγκα Νίντρα. Μπάρντο σύμφωνα με τον Θιβετάνικο Βουδισμό, έχουμε πολλά καθημερινά και είναι οι Πύλες προς το Σαμάντι. Όμως είναι τόσο στενές Πύλες, που είναι τρομερά δύσκολο να τις παρατηρήσουμε και να τις εκμεταλλευτούμε. Η Γιόγκα Νίντρα ανοίγει μια τέτοια Πύλη και μέσα από την πρακτική της βοηθάει τους ασκούμενους να περάσουν στη Τέταρτη Κατάσταση. 

Σχετική εικόνα

Ο θάνατος στον Θιβετάνικο Βουδισμό είναι ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την επόμενη επαναγέννηση. Στο μεταβατικό αυτό στάδιο, που το σώμα είναι νεκρό και αποσυντίθεται, η συνείδηση του νεκρού συνεχίζει να βιώνει διάφορες εμπειρίες, αυτό το ονομάζουν Μπάρντο. Η συνείδηση του νεκρού στο Μπάρντο λόγω της απουσίας του υλικού σώματος είναι πολύ πιο διαυγής απ' ό,τι στη περίοδο της εν εγρηγόρση ζωής του. Επομένως μπορεί να κατανοήσει εύκολα τις διδασκαλίες που ακούει και ν' απελευθερωθεί. Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση που επιδιώκει η Γιόγκα Νίντρα.

Ο Θιβετάνικος Βουδισμός αναφέρει τα έξι κύρια Μπάρντο: της Εγρήγορσης, της Ονειρικής Κατάστασης, του Διαλογισμού, της Ώρας του θανάτου, της Πραγματικότητας.

Το Μπάρντο, αυτή η Πύλη της Απελευθέρωσης ή Επαναγέννησης, δε συμβαίνει μόνο στο τέλος της ζωής μας, αλλά καθημερινά, όπως: μεταξύ δυο αναπνοών, δυο σκέψεων, μεταξύ δυο στιγμών συνειδητότητας, όταν βρεθούμε σε ξαφνικό κίνδυνο, στην ερωτική κορύφωση, στο ανοιγόκλεισμα των ματιών. Έτσι σύμφωνα λοιπόν με το Βουδισμό και τη Γιόγκα Νίντρα, η Πύλη, το Μπάρντο, η Turiya,  η ενδιάμεση ή η Τέταρτη Κατάσταση, επισυμβαίνει άπειρες φορές. Αέναες γεννήσεις, θάνατοι, επαναγεννήσεις συμβαίνουν διαρκώς μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ρεύμα της συνειδητότητάς μας. Έτσι η απελευθέρωση, η Turiya, το Κοίταγμα της Πραγματικότητας, μπορεί τελικά να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και - συμφωνά με τη διάσημη βουδιστική φράση - "ανάμεσα σε δύο αναπνοές".

Αυτό που η Γιόγκα Νίντρα επιδιώκει είναι η Εγρήγορση του Παρατηρητή. Είναι μια πρακτική που «ασκούμε» τον νου να καθησυχάζει και να γίνεται δίαφανος, έτσι ώστε ο Παρατηρητής να είναι ενεργός, ενώ σταδιακά οι αισθήσεις, τα συναισθήματα, η αναπνοή και το σώμα βρίσκονται στη χαμηλότερη δυνατή απόδοσή τους. Όταν αυτό επιτευχθεί, μας αποκαλύπτεται αυτό που στην Γιόγκα ονομάζουμε Turiya, Σαμάντι, Τέταρτη Κατάσταση.

Comments