Ο Patanjali μιλάει για την Ujjayi Αναπνοή

Γιόγκα Σούτρα Κεφάλαιο Δεύτερο στίχος 47


प्रयत्नशैथिल्यानन्तसमापत्तिभ्याम् ॥४७॥

prayatna-śaithilya-ananta-samāpattibhyām ||47||


«Η ήρεμη και συνεχής αναπνοή, μας φέρνει σε ενότητα με τον Ananta, την Ευδαιμονία»


prayatna - συνεχής προσπάθεια (Στην Nyaya έχουμε τρία είδη προσπάθειας, ο Sri T. Krishnamacharya εδώ λέει πως εννοεί την Jivana Prayatna και αυτή είναι η αναπνοή)

śaithilya – μείωση, χαλαρότητα, χαλάρωση, απαλή

ananta - ατελείωτο, απεριόριστο, αιώνιο, άπειρο, ευδαιμονία

samāpatti - συνεύρεση, ενότητα


Σχόλιο από τον T Krishnamacharya:

«Η πρακτική της Āsana χωρίς επίγνωση στην αναπνοή και χωρίς να θυμάμαι τον Ανάντα (χωρίς να έχω ευδαιμονία μέσα μου) δεν έχει αξία».


Σχόλιο από το TKV Desikachar:

«Το τεστ για την ορθή προσπάθεια στην άσανα, είναι η επίγνωση της Αναπνοής».


«Ο ορισμός της Asana, «Sthira Sukham Āsanam», περιγράφεται στη Γιόγκα Σούτρα Κεφάλαιο Δεύτερο, στίχος 46. Στην συνέχεια δίνεται ο τρόπος για να φτάσουμε σε αυτό και μέσω αυτού στην Ευδαιμονία. Στη Γιόγκα Σούτρα Κεφάλαιο Δεύτερο, στίχος 47, Ο Sri Patanjali μας λέει πως το εργαλείο μας, είναι η συνεχής ήρεμη και βαθιά αναπνοή. Κατά τον Srι T. Krishnamacharya, μιλάει για την Ujjayi Αναπνοή».

"Από τη Γιόγκα Σούτρα Κεφάλαιο Δεύτερο, στίχος 47, ο Κρισναματσάρια δίδαξε ότι το κοινός παρονομαστής για την επιτυχή ένωση και οι δύο όψεις της χαλάρωσης και του άπειρου μέσα στην πρακτική της Āsana, είναι η αναπνοή. Το έβλεπε ως συνεχή προσπάθεια και είναι συνώνυμο του να δίνεις ζωή."


«Η συνεχής προσπάθεια της αναπνοής είναι αυτή που δίνει ζωή».


«Δύο πρωταρχικοί ρόλοι στην προσαρμογή της Āsana στις ανάγκες και τις  δυνατότητες του μαθητή είναι: Να διευκολύνει τη μείωση της έντασης μέσα στο σώμα και να διευκολύνει την αύξηση της προσοχής στην αναπνοή.»

Comments