Εισαγωγή στην Yoga Nidra (Γιογκικός Ύπνος με Επίγνωση) Μέρος Β΄

 Σε ένα Τρίτο Επίπεδο οι πεπειραμένοι ασκούμενοι, tantrikas,  υιοθετούν τη Yoga Nidra για τα αστρικά ταξίδια και προβολές σκεπτομορφών, και στην προηγμένη και καθαρή μορφή της, μπορεί να οδηγήσει στο samadhi και το satchitananda. Ένας tantrika που κάνει αυτή την πρακτική, sadhana, μπορεί επίσης να έχει επίγνωση των  προηγούμενων ή μελλοντικών ζωών του (που αναφέρεται σαν bhumi).



Τέλος σε ακόμη προχωρημένο στάδιο, η Yoga Nidra γίνεται η Γιόγκα του Ονείρου και η Γιόγκα του Καθαρού Φωτός, η οποία είναι μια θαυμάσια μορφή sadhana.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της Yoga Nidra, κάποιος φαίνεται να κοιμάται, αλλά η συνείδησή του λειτουργεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Σε αυτή την κατάσταση του βαθιού επιπέδου μεταξύ του ύπνου και της εγρήγορσης, η επαφή με τις υποσυνείδητες, ασυνείδητες και υπερσυνείδητες διαστάσεις εμφανίζεται αυθόρμητα.  

Στο απλούστερο επίπεδό της, μπορεί να γίνει κατανοητή και να ασκηθεί ως τρόπος της πλήρους φυσικής, συναισθηματικής και διανοητικής χαλάρωσης. Τα προηγμένα της οφέλη μπορούν να επιτευχθούν με την συχνή πρακτική. 

Στη Yoga Nidra, η κατάσταση της χαλάρωσης επιτυγχάνεται με το να στρέψουμε την προσοχή μας προς το εσωτερικό μας, μακριά από τις εξωτερικές εμπειρίες. Όταν η συνείδηση μπορέσει να διαχωριστεί από τις εξωτερικές διαταραχές και τον ύπνο, γίνεται πολύ δυνατή, και σε αυτό το στάδιο μπορούμε να δυναμώσουμε τη μνήμη, τη φρόνηση, να αναπτύξουμε τη σοφία, τη δημιουργικότητα ή ακόμη τέλος, να μετασχηματίσουμε την ίδια τη φύση μας.

Η Yoga Nidra εγκαθιστά μια σύνδεση μεταξύ των συνειδητών επιθυμιών, της δύναμης της θέλησης, του υποσυνείδητου, ασυνείδητου και υπερσυνείδητου νου. Όταν αυτό συμβαίνει ωφελούμαστε συνολικά και αισθανόμαστε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής μας.

Από τα τέσσερα επίπεδα συνείδησης, εγρήγορση, όνειρο, ύπνος και turiya (τέταρτη κατάσταση), όπως αναφέρονται στις Upanishads, ιδιαίτερα στη Mandukya Upanishad, η Yoga Nidra, αναφέρεται συγκεκριμένα σαν η συνειδητή επίγνωση της κατάστασης του βαθιού ύπνου, καλούμενη "prajna".  Αυτό είναι το τρίτο εκ των τεσσάρων επιπέδων συνείδησης, του Omkara μάντρα, και το Μ του AUM. Η κατάσταση της Yoga Nidra, του συνειδητού βαθιού ύπνου, είναι λεπτότερη από την έκφραση και τη διανοητική διαδικασία της κατάστασης της εγρήγορσης και του επιπέδου των μη-φωτεινών ονείρων. Σαν κατάσταση του συνειδητού βαθιού ύπνου, η Yoga Nidra είναι μια καθολική αρχή, και δεν είναι αποκλειστικότητα καμιάς συγκεκριμένης παράδοσης.

Η Yoga Nidra λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στο να βρούμε διανοητικά λύσεις, στη δύναμη της θέλησης και στην αποφασιστικότητα. Πολλοί άνθρωποι βεβαιώνουν την απίστευτη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της «απόφασης» ("Sankalpa") που γίνεται στην αρχή και στο τέλος της πρακτικής της Yoga Nidra. Επειδή ενεργεί σε ένα κοιμισμένο ή υποσυνείδητο επίπεδο, του οποίου δεν έχουμε την επίγνωσή του. Είναι ακριβώς όπως το πότισμα ενός σπόρου που φυτεύεται βαθιά κάτω στο χώμα. Κάθε φορά που τον ποτίζουμε υποκινούμε την αύξησή του, αν και δεν μπορούμε να την δούμε. Τον βλέπουμε μόνο όταν σπάζει το χώμα και βγαίνει στο φως. Ομοίως, η Yoga Nidra λειτουργεί σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο και καταλαβαίνουμε τα αποτελέσματά της, μόνο όταν γίνονται μέρη της συνειδητής ζωής μας.

Στη Yoga Nidra, ο νους μας είναι ο πρώτος που αποσυνδέεται από τις εξωτερικές διαταραχές και από το φυσικό σώμα μας, με την τεχνική της "περιφοράς της συνειδητότητας". Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την περιφορά στους ήχους, την περιφορά στο σώμα, και την περιφορά στην αναπνοή.  

Αφότου έχει επιτευχθεί αυτό, ο νους τρέφεται με λεπτές δονήσεις μέσω των μάντρας (ειδικών λέξεων) και των μεθόδων του οραματισμού, τα οποία φθάνουν στις βαθύτερες και πιο απομακρυσμένες περιοχές του εγκεφάλου και χρησιμεύουν για να τις διεγείρουν και να δημιουργήσουν την επιθυμητή επίδραση.

Η αληθινή Yoga Nidra είναι η κατάσταση της συνείδησης στην οποία ο γιόγκι είναι σε άμεση κοινωνία με τη Θεϊκή Ενέργεια, αυτή που μπορεί να γίνει κατανοητή ως Dharma, εισχωρώντας σε ολόκληρο το φαινομενικό κόσμο και πέρα από αυτόν. 

Comments