"Yoga Nidra" σαν έκφραση, είναι πανάρχαια καθώς περιγράφει τον ευδαιμονικό ύπνο του Βίσνου, επάνω στα αρχέγονα νερά της Ζωής. Μέσα σε αυτή την κατάσταση της Yoga Nidra, ο Βίσνου εκδήλωσε την πρώτη Θεϊκή Τριάδα. Τον Δημιουργό (Θεός), τον Συντηρητή (Άγιο Πνεύμα) και τον Καταστροφέα, Αυτόν που φέρνει την αναγέννηση (Υιός). Μέσα από αυτόν τον συλλογισμό του Ονειρευόμενου Θεού, οδηγούμαστε στην Θεωρία της Ονειρικής Κατάστασης της Πραγματικότητας.
Όλα αυτά συμπίπτουν με την άποψη του Γκουρτζίεφ πως όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται με μια κατάσταση ύπνου, μηχανικότητας. Ανάλογες προσεγγίσεις της Αλήθειας, βρίσκουμε στους Σούφι, στην Κίνα και στην Σαμανιστική παράδοση.
Σύμφωνα με την Γιόγκα έχουμε τέσσερις καταστάσεις συνείδησης: Jagrat (εγρήγορση), Swapna (ύπνος με όνειρα), Sushupti (ύπνος χωρίς όνειρα) και Turiya (η τέταρτη κατάσταση). Η τέταρτη κατάσταση, Turiya, είναι η κατάσταση της συνειδητής επίγνωσης και βλέπουμε πως στην ταξινόμηση, είναι μετά από τον ύπνο χωρίς όνειρα. Ακόμη σε ομιλίες του Ραμάνα Μαχάρσι διαβάζουμε, πως την κατάσταση χωρις όνειρα, Sushupti, την παραλληλίζει με το "Σαμαντι χωρίς επίγνωση".
Αυτή την διαδρομή ακριβώς, ακολουθεί η πρακτική της πραγματικής Yoga Nidra. Δεν είναι μια πρακτική χαλάρωσης (αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί), αλλά μια πρακτική που από την μηχανικότητα, σε οδηγεί στην προσοχή.
Είναι μια sadhana, πνευματική πρακτική, που στην αρχή διδάσκεται από έναν οδηγό, αλλά στα επόμενα στάδια γίνεται ατομική, προσωπική sadhana, με σκοπό την πραγμάτωση, καθώς γίνεται εργαλείο για να εκτελούνται προχωρημένες γιογκικές πρακτικές, κατευθείαν στον υποσυνείδητο και ασυνείδητο νου.
Η Yoga Nidra στην πραγματικότητα δεν είναι ο γιογκικός ύπνος, αλλά το Ξύπνημα μέσα στο Όνειρο που ονομάζουμε Πραγματικότητα.
Comments
Post a Comment