Σήμερα ήθελα να γράψω για την Ujjayi Pranayama, αλλά ψάχνοντας στον ιστό, άλλαξα γνώμη και θα ήθελα πρώτα να δούμε μαζί τι Δεν είναι Πραναγιάμα. Η Απλοποίηση των Πρακτικών της Γιόγκα για να γίνει προσιτή στο ευρύ κοινό, είναι κάτι αποδεκτό. Όμως η απλοποίηση φέρνει μαζί της την ριχότητα και το χάσιμο της ουσίας. Η λέξη Πραναγιάμα μεταφράζεται σαν περιορισμός ή σαν εξάπλωση της Πράνα και εξαρτάται πώς Σανσκριτικά την γράφουμε.
Η Πραναγιάμα Δεν ασκείται προαιρετικά σε μια Πρακτική Γιόγκα, αλλά αν μια Πρακτική Δεν περιέχει Πραναγιάμα, Δεν μπορεί να ονομαστεί Γιόγκα.
Η Πραναγιάμα Δεν έχει σκοπό την εκγύμναση, αλλά την κυκλοφορία, την ενδυνάμωση και την πρόσληψη της ζωτικής ενέργειας.
Η Πραναγιάμα Δεν είναι Breathwork.
Η Πραναγιάμα Δεν είναι κάτι διαφορετικό από τις Άσανας, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι τους που τις συνοδεύει στην αρχή, στη διάρκεια και στο τέλος των πρακτικών των άσανας.
Η Πραναγιάμα Δεν είναι μια συνοδευτική πρακτική των άσανας, αλλά η Κύρια Πρακτική των Εξωτερικών Σταδίων της Γιόγκα.
Η Πραναγιάμα Δεν ασκείται από αρχάριους, αλλά από προχωρημένους ασκούμενους.
Η Πραναγιάμα Δεν ασκείται ολοκληρωμένα από ανθρώπους που δεν τηρούν την συγκράτηση της ενέργειας και δεν θα πρέπει να διδάσκεται από αυτούς.
Για να είναι μια Πρακτική, Πραναγιάμα, θα πρέπει να περιέχει Puraka (εισπνοή), Retsaka (εκπνοή), Kumhaka (εσωτερικό και εξωτερικό κράτημα), Μούντρες (κατεύθυνση της ενέργειας) και Μπάντες (κλειδώματα της ενέργειας). Αν Δεν υπάρχουν όλα αυτά ταυτόχρονα Δεν ονομάζουμε αυτή την Πρακτική Πραναγιάμα, αλλά Άσκηση της Αναπνοής. Η Άσκηση της Αναπνοής μπορεί να ασκείται από οποιονδήποτε.
Αυτές οι συνθήκες και συνισταμένες είναι απαραίτητες για να ονμάσουμε μια Πρακτική Πραναγιάμα. Ο Yajnavalkya όταν τον ρώτησε η γυναίκα του για τις Άσανες και την Πραναγιάμα, της απάντησε πως με την Πραναγιάμα μπορείς να φτάσεις στη Φώτιση.
Comments
Post a Comment